Steun ons en help Nederland vooruit

Week 8 2010

De maandag zit vol met overleggen en eindigt met het lijsttrekkersdebat.
Daar sta ik tussen zeven mannen. Waarom zijn er toch zo weinig vrouwelijke lijsttrekkers op de Heuvelrug? Bij de SGP mogen helemaal geen vrouwelijke kandidaten op de lijst, maar waarom zijn er niet meer vrouwelijke lijsttrekkers bij de andere partijen? D66 heeft in veel gemeenten in Nederland vrouwelijke lijsttrekkers.
Het debat verloopt levendig. Omdat wij allemaal een microfoon hebben is er meer discussie met elkaar. Dit is volgens mij voor het publiek aantrekkelijker. Ik vind veel partijen wel erg optimistisch als het gaat om de bezuinigingen. Zij beloven nog steeds van alles en realiseren zich onvoldoende dat dit allemaal straks niet meer kan.

Na de collegevergadering ga ik met mijn moeder na het ziekenhuis. Zij krijgt een onderzoek bij de geriater op de geheugenpoli. Onderzocht wordt of haar vergeetachtigheid door de Parkinson veroorzaakt wordt of dat er sprake is van een extra ziektebeeld. Zij vindt alle aandacht wel prettig en doorstaat het twee uur durende onderzoek goed. Ze blijkt niet meer te kunnen rekenen. Dit was altijd haar trots. Na afloop eten wij wat lekkers bij de thee in het restaurant. Ze beleeft het als een uitje en realiseert zich niet meer goed wat er aan de hand is.

Woensdagavond ben ik uitgenodigd bij de raad van kerken in Doorn. Zij vieren de vasten met de zeven barmhartigheden. Ik mag een verhaal houden over stille armoede dat past bij het plaatje van de naakten kleden. Ondanks mijn Roomse opvoeding had ik nog nooit van de zeven barmhartigheden gehoord. De afbeeldingen hangen in het klein in de ruimte. Als maaltijd krijgen we heel toepasselijk woestijnsoep met dadels. Het smaakt goed en er komen geen salamanders uitkruipen. De kerken en diaconieën in onze gemeenten doen veel werk als het gaat om armoedebestrijding. Ik vind het daarom fijn om hen goed te informeren over het gemeentelijk beleid en ze te ondersteunen.

Het Wmo debat verloopt moeizaam. De klagerige stellingen roepen veel negatieve reacties op. Alleen de discussie over het personeelstekort in de zorg leverde een goede discussie op. Het is jammer dat er niet meer naar de toekomst gekeken wordt en er meer actuele dilemma’s in de stellingen waren verwerkt.. Bijvoorbeeld hoe gaan wij om met alle nieuwe taken die wij vanuit de Awbz naar de gemeente krijgen en waar het budget van het Rijk van 800 miljoen vermindert naar 100 miljoen voor de gemeenten? Daar had de discussie over moeten gaan. Hier moeten wij komende periode immers hele lastig besluiten over gaan nemen. De Wmo-raad is helaas niet gevraagd door de organisatie van het debat. Zij hadden ongetwijfeld meer inhoudelijke onderwerpen gekozen. De combinatie lijsttrekker en wethouder was op deze avond moeilijk. Ik werd verantwoordelijk gehouden voor al het werk van mijn collega-wethouders van verkeer, openbare werken, het plein etc. Bovendien dachten velen dat een wethouder de budgetten bepaalt en dat nota’s met een looptijd van 4 jaar in 1 jaar uitgevoerd kunnen zijn. . Ik kon tussen het weerleggen van veel opmerkingen die niet kloppen, het D66 gedachtegoed maar af en toe naar voren brengen.

Ik krijg bericht van man en zoon dat het heerlijk weer is in Italië. De zon schijnt en zoonlief ligt in zijn hangmat op de berghelling. Ik mis ze.

Mijn agenda wordt langzamerhand iets leger. De campagne slokt nu de meeste tijd op.
Donderdagavond eet ik met een vriendin die onlangs aan haar rug is geopereerd. Als je elkaar al 40 jaar kent heb je altijd heel veel bij te praten.

Op vrijdag sta ik op de markt in Leersum. Onze hond Olly gaat mee als mascotte en draagt een T-shirt van D66. Hij vindt alles prima. Op de markt lopen meer politici dan inwoners. Ik vraag me soms af wat het nut hier van is. Het hoort bij het ritueel dat je zichtbaar bent op straat. Omdat niet iedereen de folders thuis krijgt (door de stickers op de brievenbus) nemen veel mensen wel een folder mee. Sommigen reageren geïrriteerd op het aanbieden van een folder. Anderen zijn juist heel belangstellend en leven mee met de campagne. We besluiten bij de supermarkt te gaan staan. Hier komen meer mensen langs.

Tegen de avond is het radiodebat van Radio M in Amerongen. De veranda van het sfeervolle Buitenlust is het decor. Ik sta ontzettend kou te leiden, maar het debat is geanimeerd. Een ervaren verslaggever stelt verrassende vragen en lokt aardig reacties uit.

Tijdens het debat met Pechtold bij Paul en Witteman val ik in slaap tussen allerlei stukken die ik nog moet lezen. Wat ben ik nu voor D66er. Als ik de volgende ochtend wakker word, liggen alle papieren op de lege helft van het bed. Ik ben nu echt getrouwd met mijn werk. Het moet niet gekker worden.

Op zaterdag is er in vijf dorpen campagne van D66. Olly gaat weer vrolijk mee als ik het T-shirt voor hem hou. Wij bezoeken Driebergen, Maarn en Amerongen. In Driebergen staan we in een tent in de regen. In Maarn zie ik dat Dorien veel mensen kent. Het gaat heel goed daar met folderen. In Amerongen staan we met de SP bij de supermarkt. In Doorn en Leersum is D66 ook actief vandaag, maar daar ben ik niet meer langs geweest. Thuis duik ik in een warm bad. Ik maak nog enkele teksten voor de website en voeg daar vijf aardige animatie filmpjes aan toe die ik die ochtend van D66 uit Den Haag heb gekregen.

’s Avonds eet ik met mijn jongste dochter bij mijn oudste dochter en haar vriend in Amsterdam. De oudste heeft een heerlijk gerecht uit de Allerhande gemaakt dat de jongste twee dagen eerder ook haar gasten heeft voorgezet. Ik had nooit verwacht dat mijn dochters nog zo huiselijk zouden worden. Wij praten over boeken, films, en andere dingen die ons bezighouden. Ik bekijk het Yuppenbestaan van mij oudste en haar vriend altijd met veel verbazing. Ze vliegen letterlijk in en uit, blijven steken op vliegvelden, zien elkaar soms nauwelijks en genieten het meest van die een keer in de week thuis koken.

Op zondag ruim ik het huis op, lees de laatste stukken voor volgende week, ga met mijn zusje naar de sauna en verwelkom man en zoon. Nog drie dagen, met nog maar een debat. Het einde komt in zicht.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018