Steun ons en help Nederland vooruit

Week 7 2010

Op maandag worden de centra voor Jeugd en Gezin geopend. Wij hebben gekozen voor 4 centra omdat wij de zorg dichtbij willen organiseren. Veel ouders hebben al een vertrouwd gevoel bij de voormalige consultatiebureaus. De Vitras en GGD (o.a. schoolarts) werken hier goed samen met andere partners in de jeugdgezondheidszorg. Wij hebben niet gekozen voor een spannend nieuw gebouw maar het geld in een uitbreiding van de zorg gestoken, in promotie en in een goede samenwerking tussen de partners.

Er komen inloopspreekuren in vier dorpen. De telefonische dienstverlening wordt uitgebreid en de website gaat ook op deze dag de lucht in. Zowel ouders als kinderen kunnen dus volop kiezen, op welke wijze zij hun vragen willen stellen. Ik hoop dat er volop gebruik van wordt gemaakt bij kleine opvoed en opgroeivragen en op deze manier grote problemen vaker worden voorkomen. Het is een geanimeerde bijeenkomst. Omdat wij hem hebben gekoppeld aan de lunch komen ook veel mensen uit het onderwijs. De volgende dag krijg ik een boeket van minister Andre Rouvoet met een handgeschreven kaart. Bijzonder.

Vitras maakt bekend met wie zij gaan samenwerken. Espira is de gelukkige. Nog groter dan Meavita, de club waar zij zich net uit los gemaakt hebben.. Mijn college wethouders uit de andere gemeenten en ik vragen ons af waarom Espira Vitras een grote lening geeft. Wat is hun belang? Ik vind het fijn voor Vitras maar weet nog niet wat alle consequenties zijn. Wij hoeven formeel geen toestemming te geven, maar wij willen natuurlijk wel weten waar wij precies aan toe zijn. Pas als alles goed is onderzocht zullen wij een inhoudelijke reactie geven.

In Leersum wordt het debat van de LTO gehouden. Het is altijd heerlijk, hoe direct en eerlijk agrariërs reageren. Geen grote betogen maar recht op hun doel af. Het CDA, een partij die vaak goed ligt bij agrariërs, geeft vage antwoorden. Geen sterk optreden. Veel boeren klagen over de traagheid van de gemeente bij hun aanvragen.. In het college de volgende dag vraag ik naar de achtergrond van de vertraging. Het blijkt gecompliceerder te liggen dan aanvankelijk leek.

Een collega kandidaat voor D66 heeft een boekje gevonden. D66 een boerenpartij voor nette mensen. Gelukkig wordt de humor er van in gezien. In een debat hoort ook wat luchtigheid wat mij betreft. Met een mandje kaas gaan we terug.

Na de collegevergadering, die erg lang duurt met Roy als plaatsvervangend voorzitter, bezoekt de muziekschool Roy en mij. Zij willen uitbreiding van ruimte en budget.

Ik zeg toe dat ik met hen in overleg ga wanneer wij gaan praten over de jongerenruimte in het cultuurhuis. Ik verwacht bovendien dat de houding van veel scholen, door om 4 uur de deuren te sluiten, niet langer kan bestaan. Als wij moeten bezuinigen is dit een van de mogelijkheden. Het is toch zonde al die gebouwen die na schooltijd leeg staan, al die kerken die maar een keer in de week gebruikt worden en al die verenigingsgebouwen die overdag leeg staan. Dit kan echt niet langer.

Woensdagavond is het cultuurdebat. Ik merk dat ik het heel lastig vind om mijn rol als wethouder en als lijsttrekker van D66 goed gescheiden te houden. Wanneer het gaat over cultuurhuizen of subsidies voor jongeren geef ik antwoord als wethouder. Roy heeft er ook veel last van. Opvallend vond ik deze avond dat enkele aanwezigen de cultuur willen centreren op een plek. Het pleidooi om bestaande culturele locaties (kerken etc) meer en beter te gebruiken ondersteun ik. Natuurlijk moeten wij niet gaan concurreren. Ik vond ook dat velen de rol van de overheid overschatten. Juist cultuur is iets wat altijd boven komt ondanks overheidsbemoeienis. We moeten niet denken dat alles maakbaar en beïnvloedbaar is. Ik was niet tevreden over mijn bijdrage deze avond.

Deze week ook weer een vergadering van de RSD, de GGD en SWZ. De gemeenschappelijke regelingen nemen een groot deel van mijn tijd in. Ik merk dat de verkiezingstijd ook hier zichtbaar wordt. Iedereen realiseert zich dat wij elkaar nog maar 1 of 2 keer zien in deze samenstelling. Na vier jaar raak je aardig aan elkaar gewend.

Op het Revius is een jongerendebat voor de 4e en 6e klas VWO. Je merkt het verschil in leeftijd goed. Ik sta er samen met de BVH en CDA. Een heel andere wijze van debatteren en leuk om collega’s met jongeren te zien werken. Je kan zien dat de Siebe Streekstra van de BVH docent is geweest. Chantal van het CDA doet het ook goed voor een groep.

In de Binder wordt het nieuwe bestuur (in oprichting) gepresenteerd. Het nieuwe bestuur bestaat uit jongere en oudere inwoners uit Leersum, nieuwkomers en bekende gezichten. Er zijn veel nieuwe activiteiten in de Binder en de samenwerking verloopt soepeler. Ook zijn er meer activiteiten in de centrale hal. De dagelijkse gang van zaken verloopt nog niet helemaal soepel met de interim-krachten. De aanwezigen reageren positief op de presentatie. Zij uiten hun zorgen over enkele praktische zaken en maken na afloop nader kennis met de bestuursleden.

Op vrijdag heb ik zomaar even tijd voor enkele privé afspraken. Er zijn enkele vergaderingen afgezegd. Ik lunch met een schoonzusje die het laatste jaar veel problemen heeft met haar gezondheid, haar relatie en haar geadopteerde kinderen. Gelukkig kunnen we ook lachen. Ik bezoek mijn moeder die weer aardig rondloopt. Samen vouwen we haar wasje en ruimen het op. Een werkje van 10 minuten dat bij haar een half uur duurt. Ze realiseert zich ook dat zij vorige week ernstig ziek was en dat het ook anders had kunnen aflopen. Ze laat niet veel emotie blijken. Tussen de bezoekjes door gaat de telefoon constant. Zowel op het gemeentehuis als bij D66 regel ik van alles telefonisch. Een echte vrije dag kan niet in deze periode.

Op zaterdag hebben we een heel vreemde campagnedag. Iedereen praat op straat over het kabinet dat net gevallen is en over de missie in Afghanistan.

Ondanks dat het kabinet de laatste drie jaar niet veel gedaan heeft, leidt een val van een kabinet tot nog meer vertraging. De oorzaak lijkt mij het gebrek van vertrouwen tussen de partijen en van de inwoners van Nederland in dit kabinet. Ik erger me eraan dat de discussie niet over de inhoud gaat, de missie in Afghanistan maar over vertrouwen, ego’s, en macht.

Erwin Kamp, nummer 4 op onze lijst, is regelmatig als humanistisch raadsman uitgezonden naar oorlogsgebieden en een ander D66er heeft momenteel een zoon in Afghanistan. Van Erwin hoor ik hoe de politieke discussie in Den Haag door direct betrokkenen en familie wordt ervaren.

Het zal de gemeenteraadsverkiezingen helaas nu nog meer gaan beïnvloeden.

Tot mijn verbazing worden Balkenende en Bos direct weer uitgeroepen als lijsttrekker. Ik begrijp dat mensen de politiek niet meer snappen.

Het debat bij radio 90 FM verloopt plezierig. Het gaat over zorg, dienstverlening wonen en bezuinigen. Jasper Geitenbeek is ondanks zijn jonge leeftijd een goed raadslid en voor een SP’er opmerkelijk constructief.

Op zondag komen vrienden langs. Onze kinderen hebben het druk met andere zaken en laten zich dit weekend niet zien. Nog veel lezen, mailen en voorbereiden en dan op naar de laatste 10 dagen. Man en zoon gaan deze week vijf dagen samen weg. Ik blijf thuis in deze campagne tijd en bedenk wat ik allemaal kan doen als ik volgende weekend alleen ben. Misschien lekker naar de sauna met mijn zusje. Even ontspannen lijkt me heerlijk.

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018