Steun ons en help Nederland vooruit

Kunst en Cultuur

Dat zijn verschillende elementen in ons leven.

Cultuur zit in de genen, kunst is een toevoeging.

Als kind vond ik het heerlijk om bij mijn grootouders te logeren.

Ze woonden in een groot oud huis aan de Damstraat in Haarlem.

Gigantische houten deuren met een kleine deur erin vormden een verbinding naar het Teyler’s museum. Toen ik klein was, kwamen daar haast nooit bezoekers, ik speelde er graag.

Ik schoof de gordijntjes opzij waarachter de mooie roodbruine tekeningen hingen van mollige engeltjes en gespierde mannen. Ik genoot van de woeste zeetaferelen, maar het mooiste was: de donkere kamer met een vitrine vol grijze stenen. Bij het licht van een speciale lamp begonnen de stenen te gloeien in roze, paars, blauw en groen. Verderop was een zaal met glazen kasten, gevuld met technische uitvindingen. Bij één van die kasten stak een groot wiel naar buiten. Als je er een tijd heel hard aan draaide, ging er een klein lampje branden. In het Teyler’s museum zijn kunst en cultuur een organisch geheel.

De eerste keer dat ik een bewuste ervaring had wat kunst met me kan doen, was in Amsterdam. Ik zat al op de kunstacademie en samen met een vriendin had ik een expositie in het Stedelijk museum bekeken: Karel Appel, Lucebert, we genoten van de schilderijen en beelden, maar de echte belevenis kwam buiten, waar de hele wereld nieuw was, schoon gespoeld door de kunstenaars die hun werk in het museum hadden.

We liepen door de Kinkerbuurt en we bleven ademloos, vol bewondering stilstaan voor een felroze geschilderde deur. Nog nooit was iets toevalligs van de straat zo diep binnen gedrongen in ons gevoel. De waarde van kunst kan niet zomaar omschreven worden en wisselt van moment tot moment. Ik zou willen dat kunst geen hoofdstuk apart meer hoeft te zijn en ik weet ook niet waarom dat wel zo is, tegenwoordig. Maar het is zo, dat is een feit.

 

Katri Schweitzer

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018