Steun ons en help Nederland vooruit

Europa, nu 4 jaar radiostilte?

Als de commissariaten verdeeld zijn, horen we 4 jaar niets meer van Europa. Dat is niet slim want dan lopen we veel kansen, kennis en kunde mis. Waar is het nieuws daarover dan wél te vinden?

De verkiezingen voor het Europese Parlement zijn voorbij; nu weer vier jaar radiostilte? Ja en Nee. Ja want over een maandje is het gekrakeel over de commissarissen (“Ministers”) van de Europese Commissie (“Ministerraad*) voorbij. Dan is er ook ‘geen nieuws’ meer want doorgaans hebben alleen ongelukken en spektakel ‘nieuwswaarde’. Jammer want het dagelijkse EU-nieuws is veelal interessanter dan het nationale.

Nee, voor wie verder kijkt. Ondernemers bijvoorbeeld doen er goed aan om elke maandagochtend de websites:
– www.aanbestedingskalender.nl,
– http://ted.europa.eu/Exec?Template=TED/ en http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=1960editorial_page.htm&DataFlow=ShowPage
na te zien.

Daar staan de oproepen om -al dan niet samen met andere ondernemers- een aanbieding/offerte uit te brengen om een opdracht uit te voeren, op het gebied van bijv. innovatie, technologie of R&D. Het gaat dan om opdrachten van meer dan 150k Euro (handel en dienstverlening) of miljoenen (infrastructuurprojecten).

Met het eigen adresboekje en een beetje googlen is te achterhalen wie betrouwbare partners zijn om eventueel samen een aanbieding te doen. Want bedenk, de stalen wet van Brussel luidt: Multi-nationale eendracht maakt macht! Dus: gebruik de Twentse link naar Duitsland of zoek zelf partners in Vlaanderen, Nordrhein-Westfalen of … die concu-lega van uw vakantieadres. Of gebruik de springlevende, eeuwenoude, contacten van Hanzesteden (www.hanse.org) of stedenbanden ;-)). Overigens: eerst op cursus gaan bij de EG Liaison (zie www.senternovem.nl), anders is elke moeite vergeefs. De spelregels voor het aanbestedinggebeuren zijn strak georganiseerd om gesjoemel en gedonder te voorkomen.

Onderzoekers (wetenschap, R&D) moeten op maandagochtend additioneel de nieuwsoverzichtspagina van CORDIS http://cordis.europa.eu/news/home_en.html nazien. En http://cordis.europa.eu/fp7/calls natuurlijk voor de Europese calls for proposals om het gebied van onderzoek en wetenschap.

Natuurlijk is het jammer dat het brede publiek geen ‘Brussel vandaag’ te zien krijgt, zoals er wel een ‘Den Haag vandaag’ is. Maar dat is geen probleem voor wie verder kijkt. De Europese Commissie laat op een overzichtspagina de persberichten zien van de belangrijkste gebeurtenissen, zie http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/menu.cfm.

Via http://ec.europa.eu/europadirect/visit_us/index_nl.html is vrij eenvoudig contact te leggen met de dichtstbijzijnde EU-informatiepunten in Utrecht en Wageningen.

Ook zijn er een paar gespecialiseerde EU-kranten die dagelijks de EU-gebeurtenissen becommentariëren zoals European Voice (www.europeanvoice.com) en EuroNews (www.euronews.eu).

Daarnaast hebben alle EU-onderdelen voor uw interesse/sector perspagina’s paraat, hebben alle Commissarissen en EU-parlementariërs persoonlijke websites (zoals www.sophieintveld.nl) en ‘twittert’ een aantal –net als http://twitter.com/SophieintVeld- er vrolijk op los. Anders gezegd: Europa communiceert zich helemaal suf, ook zonder een ‘Brussel vandaag’, de ontwikkelingen zijn van uur tot uur te volgen!

A propos , het is niet persé nodig dat u zelf uitgebreid documenten in dossiers gaat downloaden. Dat wordt en is al voor u gedaan. Ook daar is een verzamellijst van: http://europa.eu/scadplus/glossary/index_en.htm. Dus, radiostilte? Alleen als uw “radio uit staat”.
Bernard Verlaan/11/6/2009

Laatst gewijzigd op 22 november 2018