Steun ons en help Nederland vooruit

….een showtje op kosten van de gemeenschap….

Wat kun je doen als iemand zich ‘misdaadauteur’ noemt en de gastvrijheid van de krant misbruikt voor de introductie van een ‘spannende detective’ die de auteur toch maar niet gaat schrijven.
Duurt te lang, besluit hij, maar de plot zaait hij wel even. Een misdadige plot, waarom zaait hij die?
Ik heb nog nooit van deze misdaadauteur gehoord, maar met een halve pagina verdachtmakingen en veronderstellingen wil hij misschien laten zien wat hij kan. Niet veel, slappe hap, “Een showtje op kosten van de gemeenschap. Wie rekent met hen af- financieel en electoraal”. Beëindigt hij zijn onzin verhaal. Inderdaad, wie rekent met hem af. Gelukkig pakte Hugo Prakke die stinkende handschoen op, heeft hem schoon gewassen aan de drooglijn gehangen en nu zal dit verhaal wel de wereld uit zijn.

Een vriend van ons doet onderzoek naar het verschil tussen ‘storytelling’ en ‘narrative’.
Storytelling is het verhaal vertellen dat gaat over de kern van een gebeurtenis, een bedrijf, een gemeenschap. Het kan worden verteld met behulp van oerbeelden, sprookjes, fabels of gelijkenissen. De belangrijke kern van het verhaal hoeft niet genoemd te worden. Als het verhaal klopt met de kernboodschap dan voelt iedereen dat aan en zal de storytelling er iets waardevols aan toevoegen.
Narrative is een verzinsel zaaien in de geest van mensen, het showtje op kosten van de gemeenschap, maar niet alleen dat. Narrative mist de kern en werkt als een fractal.

Het verhaal schiet alle kanten op en hecht zich aan de ruis die in de buurt hangt, de waan van de dag. Narrative is bloedlink. Een echte detective schrijver zal zich dit realiseren. Wat doe je mensen aan die zich proberen in te zetten voor een beter functionerende gemeente. Wat doe je mensen aan die hun nek uitsteken, die zich kwetsbaar durven op te stellen.
Ga je er als een roofdier op af ? Maak je misbruik van de democratische persvrijheid ?
Er zijn mensen die geen kans laten liggen om suspense te creëren, altijd proberen iets kapot te maken en het echte verhaal belachelijk maken. Helaas.

Katri

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018