Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 november 2021

BOA’s vaker op zondag effectief inzetten

Overlastgevers kennen geen zondagsrust, dus hebben D66 en VVD initiatief genomen om de inzet van BOA’s op zon- en feestdagen te versterken. D66 en VVD kregen tijdens de raadververgadering van 8 november steun van lokale partij BVHLokaal, waardoor hiervoor een meerderheid is gehaald.

Naast de bekende politieagenten heeft onze gemeente Bijzonder Opsporings Ambtenaren in dienst, BOA’s. Zij handhaven bijvoorbeeld de lokale regels en bewaken de openbare orde. Deze mensen vormen een belangrijke rol als ‘ogen en oren’ van de gemeente in onze dorpen en het buitengebied. Zij zien en horen erg veel zaken die aandacht behoeven van onze gemeente. Denk aan (geluids-) overlast, hangjongeren, parkeeroverlast of onveilige verkeersituaties. Soms treden ze (in afstemming met politie) direct op, maar ze pikken daarnaast veel signalen op waar onze gemeente op een andere manier mee aan de slag moet.

De gemeente heeft een klein team BOA’s en het viel VVD en D66 op dat deze op zon- en feestdagen nog weinig zichtbaar zijn. Ook ondernemers gaven ons signalen dat ze op zondag makkelijker contact zouden willen met aanspreekpunt van de gemeente. Denk hierbij aan de winkels, horeca en toerismesector die op zon- en feestdagen volop draaien. Ook de parkeeroverlast rondom natuurgebieden levert op deze dagen regelmatig onveilige situaties langs de provinciale wegen op. Denk daarbij aan wandelaars en mountainbikers die hun auto’s lukraak op of naast een drukke weg parkeren en daarbij alle veiligheidsregels negeren.

Burgemeester Naafs gaf in de raadsvergadering aan dat BOA’s nu op zondag worden ingezet als daar aanleiding toe is, bijvoorbeeld rond evenementen. Hij gaf aan dat er geen formele belemmeringen zijn om BOA’s vaker op zondag in te zetten. Het voorstel van raadsleden Erik van Buiten (D66) en Florien Scager (VVD) verzoekt het college om die inzet op zondagen te versterken en daar samen met het team BOA’s binnen het bestaande budget invulling aan te geven. We willen ze ook op zondag graag vaker zien.

De hele tekst van de motie staat op de website van de gemeente.