Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 oktober 2021

Focussen op wat wél kan

De gemeenteraad heeft op donderdag 30 september 2021 bijna unaniem ingestemd met de opwekking van duurzame energie door middel van windmolens en zonnevelden in regionaal verband (oftewel de RES). Op het voorstel van het college kwam 1 belangrijk wijziging: met de zoeklocatie Overberg kon de raad niet akkoord gaan.

Inwoners van Overberg maakten zich afgelopen maanden zorgen over de gezondheidseffecten bij de mogelijke komst van windmolens. Samen met ons commissielid Nicole ging ik eind mei bij hen langs. We merkten in de gesprekken dat er naast zorgen ook best wat boosheid was over het verloop van het proces. Over alternatieve locaties en andere manieren van opwek was onvoldoende gesproken en de aanvullende randvoorwaarden -waar een nipte meerderheid van de raad mee was gekomen- hadden ervoor gezorgd dat alleen Overberg als locatie overbleef. Die randvoorwaarden voelden als een fuik waar we met z’n allen inzwommen en die in Overberg uitkwam.

Goed dus om met elkaar een stapje terug te zetten, niet met de zoeklocatie Overberg in te stemmen en naar alternatieven te kijken. Goed ook dat we daarbij het bod van 0,08Twh én de mix tussen wind en zon wel gewoon in stand houden. Niets uitsluiten en alle opties openhouden, wat D66 betreft. Met elkaar komen tot realistische randvoorwaarden. En dan vooral focussen op wat wél kan in plaats van wat we níet willen. De problemen die de opwarming van de aarde met zich meebrengen vragen erom.