Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 31 augustus 2021

Een bijzondere vakantieplek

Lezers van de Kaap zullen het wel herkennen: in juli en augustus veranderen onze dorpen langzaam maar zeker in vakantiebestemmingen. De recreatieparken lopen vol, op de dorpsmarkten zie je veel onbekende gezichten en zo nu en dan vraagt iemand je op straat om de weg naar het zwembad, de ijswinkel of de camping.

Al in de 19e eeuw was onze gemeente dé plek waar mensen uit de stad in de zomermaanden konden genieten van rust, ruimte en natuur. En nog steeds is Utrechtse Heuvelrug een populaire vakantiebestemming. Ik kan de vakantiegangers geen ongelijk geven. De uitgestrekte bossen, mooie wandelroutes, landgoederen en gezellige dorpen maken van onze gemeente een bijzondere vakantieplek voor natuurliefhebbers. En dat is iets om te koesteren.

Vergeleken met 10 jaar geleden is het toerisme stevig gegroeid. De 20 recreatieparken in onze gemeente ontvangen jaarlijks een flink aantal bezoekers en zitten een groot deel van de zomer vol. Ik maakte afgelopen voorjaar een rondje langs de parken en wat me opviel is dat ze heel verschillend zijn. Sommige zijn groot, met honderden huizen, andere heel klein (de kleinste heeft alleen 7 plekken voor stacaravans). Op sommige terreinen staan uitsluitend vakantiehuizen, op andere zijn ook kampeerplekken en vaste staanplaatsen. Kortom: voor elk wat wils.

Die diversiteit dreigt te verdwijnen. Op veel plekken in Nederland hebben vastgoedontwikkelaars de afgelopen 10 jaar recreatieparken opgekocht. Op de parken bouwen ze vakantiehuizen en verkopen die weer door aan mensen die graag een 2e huis willen of hun geld willen beleggen en de huizen verhuren. Omdat nieuwe eigenaren inspelen op de vraag naar “jaarrond toeristische verhuurmogelijkheden” zie je de vakantiehuizen steeds groter worden, de omgeving verstenen en de kampeerveldjes, waar eerder alleen in de zomer tenten of stacaravans stonden, verdwijnen. Met alle gevolgen van dien, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de vakantieganger met de smallere beurs, omdat de prijzen van de parken omhoog gaan.

Binnenkort neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van de recreatieparken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wat mij betreft dé mogelijkheid om paal en perk te stellen aan dit soort ontwikkelingen. Onze mooie omgeving verdient het tenslotte om groen te blijven, niet te verstenen en gedeeld te worden met allerhande natuurliefhebbers. Zodat we als bewoners, samen met de toeristen, ook in de toekomst trots kunnen blijven op deze bijzondere vakantieplek.