Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 26 oktober 2020

De wereld verandert door jouw voorbeeld, niet door jouw mening!

Afgelopen week was het herfstvakantie. De Provincie Utrecht benutte deze tijd goed om een van de drie winnende ideeën voor de aanleg van het Fietspad van de Toekomst te realiseren. Immers, door de herfstvakantie bevinden zich minder scholieren op het fietspad en konden de werkzaamheden in alle rust worden uitgevoerd. Eind vorig jaar was er een prijsvraag door de Provincie uitgeschreven waarbij inwoners en bedrijven hun ideeën konden inzenden voor vernieuwende fietsprojecten. Deze ideeën worden uitgevoerd op het Fietspad van de Toekomst. Dit fietspad is een bestaande route en loopt grotendeels langs de N225, van Utrecht naar Wageningen. In 2018 namen de Staten van Utrecht unaniem een motie aan om op dit traject experimenten te gaan ontwikkelen wat het fietsen aantrekkelijker en veiliger moet gaan maken. Het moet een proeftuin worden voor fietsinnovatie. Goed idee zou je zeggen.

Het winnende idee dat in de herfstvakantie is uitgevoerd, is aangedragen door scholieren van het Revius Lyceum in Doorn. Zij bedachten een bliksemsnelle baan voor onder andere racefietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs. Door het snelle van het langzame fietsverkeer te scheiden, voorkom je ongelukken en irritaties op de fiets. De baan voor snelverkeer wordt aangeven door een blauwe kleur. Op verschillende plaatsen is het fietspad verbreed en zijn er ‘glow in the dark’ stippen aan de zijkant aangebracht zodat in het donker goed duidelijk wordt waar het fietspad loopt. De proefstrook loopt van even buiten de bebouwde kom van Doorn tot aan de Maarsbergseweg.

Na realisatie van de aanleg van de bliksemsnelle baan, ben ik als betrokken fietser gelijk gaan kijken. Ik was blij verrast dat het zo snel gereed was gekomen en dat de bliksemsnelle baan duidelijk was gemarkeerd. En wat doe je als je ergens enthousiast over ben? Dan zet je het op sociale media en hoop je dat mensen deelgenoot worden van jouw enthousiasme. Nu weet ik al langer dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken en dat er ongetwijfeld mensen zijn die het niets vinden. Maar wat er nu gebeurde, had ik niet voorzien. Ik kan begrijpen dat sommige mensen kritisch kijken naar nieuwe ontwikkelingen maar dat ik mij moet gaan schamen voor het feit dat ik dit post en dat ik deze fietsinnovatie een kans wil geven, gaat voor mij alle perken te buiten. Blijkbaar begrijpen mensen niet dat het een proef is.

Toegegeven, wellicht had de communicatie vanuit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Provincie Utrecht vooraf duidelijker gekund. Een uitleg vooraf had mogelijk geholpen voor een beter begrip. Maar dat er mensen zijn die maar van alles roepen zonder de achtergrond te kennen en zonder zelf ook maar een meter over het fietspad te hebben gefietst, vind ik heel bijzonder. Wij leven in Nederland niet in een Democratie maar een Meningcratie. Ik snap werkelijk niet waarom sommige mensen grof en persoonlijk worden. Waarom houden sommige mensen achter hun Twitteraccount niet hun fatsoen? Alsof je alles maar moet kunnen roepen. Ik kan daar niets mee, sterker nog, ik wil daar niet aan meedoen. Een goed gesprek met respect over en weer vind ik prima maar een diarree van meningen helpt de fietsinnovatie niet verder. Geen enkele innovatie overigens. De wereld verandert door jouw voorbeeld, niet door je mening.

Tot mijn schrik zie ik ook bestuurders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hier net zo makkelijk aan meedoen. Van hen zou ik toch iets meer professionaliteit en politieke sensitiviteit verwachten. Dat valt mij eigenlijk nog het meest van hen tegen. Gelukkig zijn er ook mensen die open vragen stellen en het plan verder brengen door mee te denken. Ook zie ik dat er toch een kleine veertig adhesiebetuigingen zijn van mensen die het wel een goed experiment vinden. Ik richt mij liever hierop. Meningen, meningen en nog eens meningen… Ik heb mij al lang geleden voorgenomen om altijd eerst een vraag te stellen voordat ik een oordeel geef. Ik kan uit ervaring zeggen; het werkt prima en het is zelfs leuk om van anderen te leren. Probeer het eens, het kost niets en de wereld wordt er ook nog een beetje mooier en aardiger van. Of is dat soms teveel gevraagd?

Erwin Kamp

D66 Statenlid Provincie Utrecht