Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 15 oktober 2019

Vragen over het Henschotermeer

Afgelopen donderdag stelde de fractie van D66- opnieuw- vragen over de ontwikkelingen rondom het Henschotermeer. In de bijlage een beknopte en door de fractie van D66 opgetekende  weergave van de antwoorden.

De ontwikkelingen rondom het Henschotermeer zorgen voor de nodige onrust in en om onze gemeente. Omliggende recreatieondernemers en inwonersgroepen deelden deze zomer hun zorgen in een brief aan gemeenten en provincie en er werd door een groep betrokkenen een petitie* gestart die inmiddels** 1592 keer is ondertekend.

Alhoewel er nog geen definitief voorontwerp ligt, en dus ook nog niet duidelijk is óf en in hoeverre het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, worden, deelt de fractie van D66 de zorgen van de omwonenden en “groen- en rustgenieters”. Want dat de toename van de recreatiedruk door de voorgenomen plannen grote weerslag op het gebied zal hebben, daarvan zij we overtuigd.

Aan de andere kant hebben de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg en de Provincie in 2015 met de eigenaar van het landgoed afgesproken samen te werken om het gebied te ontwikkelen tot een economisch rendabel recreatieterrein. Die mogelijkheid moet de ondernemer ook krijgen.

De huidige gepresenteerde plannen lijken echter een stuk verder te gaan dan dekking van de kosten terwijl ze de huidige uitstraling van het meer en het boslandschap behoorlijk aan zullen tasten. En dát was niet de intentie van de afspraken die we in 2015 met elkaar maakten. D66 zal over dit onderwerp dus vragen blijven stellen aan het College en in gesprek blijven met omliggende recreatieondernemers, inwonersgroepen en de initiatiefnemer.

Klik hier voor de vragen.