Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 oktober 2019

D66 spreekt klimaat & ecologische crisis uit

In de raadsvergadering van donderdag 10 oktober stelt D66 Utrechtse Heuvelrug de huidige klimaat & ecologische crisis aan de orde en dient samen met Open en ChristenUnie hiervoor een motie in.

De omvang en de urgentie van het probleem is duidelijk en bekend. Echter de wetenschappers komen met steeds alarmerendere rapporten. Het 5e IPPC rapport geeft aan dat we scherpere doelstellingen moeten stellen en uitvoeren willen we binnen de 1,5 graad opwarming van de aarde blijven. Een nog recenter rapport trekt aan de noodrem wat betreft het grote en aanhoudende verlies aan biodiversiteit.

Gelukkig komt de maatschappij in beweging. Meer dan ooit tevoren. Afgelopen weken waren er wereldwijd meer dan 3.000 klimaat protesten. Mensen jong en oud gaan de straat op. Niet voor hun individuele belang, voor meer salaris of meer vrije dagen. Nee ze gaan de straat op voor een leefbare toekomst. Deze mensen hebben zorgen en liggen net als ik s ‘nachts wakker. Enerzijds moedeloos gezien de omvang van het probleem, anderzijds gemotiveerd door de initiatieven die ontstaan om verandering te brengen. De jeugd is ook boos, houdt ons verantwoordelijk en vraagt om actie. In Nederland gingen ruim 35.000 mensen, waaronder inwoners van de Utrechtse Heuvelrug, naar Den Haag om te protesteren.  De boodschap: neem het klimaat probleem serieus en handel ernaar!

D66 Utrechtse Heuvelrug vindt dat de politiek er juist is om op te komen voor dit algemeen belang, ook al is het een moeilijke boodschap. Het eerlijke verhaal gebaseerd op de wetenschap en in duidelijke taal. We zitten in een klimaat en ecologische crisis.

Door de term ‘crises’ te gebruiken, wordt de ernst van de situatie benadrukt en komt de urgentie naar voren. Daardoor wordt klimaat of duurzaamheid geen vinkje of 2 regels tekst meer, maar een leidend principe. Net zoals bij veiligheid en gezondheid, waar is besloten om vreselijke foto’s op een pakje sigaretten te plaatsen.

De term klimaat of klimaatverandering laten ruimte om dit positief te interpreteren. Maar het is niet positief, de gevolgen, zoals ook in de eerder genoemde rapporten beschreven, zijn ontwrichtend van aard en hier moet duidelijk over gecommuniceerd worden. Alleen dan, als mensen echt snappen wat de gevolgen zijn, neemt het begrip, de noodzaak en het draagvlak voor verandering naar een schone en eerlijke samenleving toe. Niets doen is dan geen optie meer.

Daarom zijn we ook niet de eerste. Een vergelijkbare uitspraak is eerder gedaan in gemeente Amsterdam, Haarlem, Utrecht en honderden internationale steden als New York en de VN.

De D66 motie vraagt het college concreet om:

  • Actief naar inwoners, provincie en het Rijk de urgentie van het klimaat vraagstuk aan te geven
  • Bij de Rijksoverheid aan te dringen voor extra budget en uitvoeringsgericht beleid
  • En bij het Rijk aan te dringen op duidelijkere communicatie voor de burger over wat ze nu al kunnen doen.

De gehele motie tekst is hier te downloaden