Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 27 september 2019

Geldautomaten in de dorpen van Utrechtse Heuvelrug

In de dorpen van Utrechtse Heuvelrug zijn in hoog tempo bankfilialen verdwenen. Dienstverlening van banken is in toenemende mate verschoven richting internetbankieren en gebruik van geldautomaten. De meeste geldautomaten zijn alleen geschikt om geld op te nemen, bij een beperkt aantal bankfilialen kan ook nog gestort worden. In de loop van 2019 en 2020 gaan de bestaande geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank over naar Geldmaat. Een concrete planning is nog niet publiek bekend. De vrees bestaat dat met het invoeren van het PIN-concept “Geldmaat” door onze gezamenlijke banken ook een sanering in het aantal geldautomaten in onze gemeente zal worden doorgevoerd.

Inwoners uit Maarsbergen en Overberg kunnen nu in eigen dorp niet terecht bij een geldautomaat. In Maarn is deze zomer bij ouderen en ondernemers onduidelijkheid ontstaan over het voorbestaan van de laatste pinautomaat in het dorp. Enkele lokale ondernemers zijn vanuit banken benaderd met een onduidelijke propositie voor de toekomst. De onduidelijkheid gaat over kosten, opbrengsten, aansprakelijkheid en veiligheidsrisico’s die aan het houden van een geldautomaat zijn verbonden. De dorpen Amerongen en Leersum zijn in 2019 opgeschrikt door plofkraken op geldautomaten. Dit heeft bij omwonenden het draagvlak voor geldautomaten in de straat aangetast.

Lees onze inbreng voor de open agenda hier..