Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 8 januari 2019

Hugo Prakke stopt als raadslid Utrechtse Heuvelrug

Bij de Nieuwjaarbijeenkomst van D66 Utrechtse Heuvelrug van 8 januari jl. heeft fractievoorzitter Hugo Prakke aangekondigd afscheid te nemen als lid van de gemeenteraad. Een kleine twee jaar geleden stelde hij zich kandidaat als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en tevens als beoogd fractievoorzitter. Sindsdien is het bedrijf, waarvoor hij werkt, snel gegroeid met onder meer een nieuwe vestiging. Zijn managementverantwoordelijkheid weegt zwaar en maakt de combinatie met het eveneens veeleisende raadswerk niet langer mogelijk.

Hugo Prakke is sinds maart 2010 raadslid voor D66. Hij was tijdens de verkiezingen van 2014 lijsttrekker voor de Democraten en maakte D66 met 5 zetels de grootste partij van de Utrechtse Heuvelrug. In 2017 nam hij weer de verantwoordelijkheid op zich om de lijst te trekken en hield in de laatste verkiezingen D66 stabiel op 5 zetels. Hugo Prakke was met een brede portefeuille actief, waarin o.a. bestuurlijke vernieuwing, financiën, onderwijs, duurzaamheid & klimaat. Daarbij was hij voor inwoners in dossiers van de Koenestraat in Amerongen, de Amersfoortseweg in Doorn en recentelijk ook de discussie over de varkensstal in zijn eigen woonplaats Leersum, het eerste aanspreekpunt bij D66.

Afdelingsvoorzitter Michiel Otto: “Hugo Prakke heeft zich meer dan een decennium maximaal ingezet voor D66 en voor de inwoners van onze gemeente. Hij is gedreven en herkenbaar, bijna altijd en overal in de dorpen aanwezig. Hij kent veel mensen en is goed en breed geïnformeerd. Het bestuur van de afdeling heeft diep respect voor zijn leidende rol en zijn open, verbindende werkwijze. Wij betreuren de stap uiteraard zeer. Tegelijkertijd hebben wij veel begrip voor zijn keuze om zijn verantwoordelijkheid ook elders goed in te blijven vullen en z’n energie daarop te richten. Hugo is niet eenvoudig te vervangen.”

De achtergronden van het vertrek van Hugo Prakke zijn besproken in het afdelingsbestuur van de Democraten. Michiel Otto laat daarover nadrukkelijk weten dat “het bestuur van D66 Utrechtse Heuvelrug zich zorgen maakt dat de intensieve werkwijze van de Raad een belemmering lijkt te vormen voor groepen inwoners om zich optimaal in te zetten voor onze gemeente en onze democratie. Daarnaast is het raadswerk in Nederland onder andere met de toegenomen decentralisaties rond Jeugdhulp en Sociaal Domein niet eenvoudiger geworden, maar wél belangrijker. Ik wil dit moment aangrijpen om dit signaal af te geven.”

In de raadsvergadering van donderdag 7 februari a.s. zal Hugo Prakke afscheid nemen van de raad. Hij zal als raadslid worden opgevolgd door Johan Klaassen uit Amerongen. Johan Klaassen is voor D66 binnen de gemeenteraad al lang actief als commissie- en bestuurslid.

Noot voor redactie: Voor vragen of toelichting is Michiel Otto beschikbaar op 06-51833253.