Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 januari 2019

Plasticvrij 2026

D66 ondersteunt het inwonersinitiatief GoedVolk van harte om te komen tot een plasticvrije gemeente in 2026. Hiervoor heeft GoedVolk een projectteam geformeerd dat werk wil maken van de grote hoeveelheid plastic die jaarlijks onze Utrechtse Heuvelrug binnendringt. GoedVolk wil verder gaan dan louter aandacht voor de gebruiker en vooral ook aandacht organiseren aan de voorkant van het proces. Recycling is uiteindelijk niet de oplossing. Als we niets doen, zal de afvalberg ons boven het hoofd groeien. GoedVolk is daarom gestart om de dingen ècht anders te organiseren… En als u de grote hoeveelheid plastic in onze leefomgeving ook beu bent en daaraan wat wilt doen, dan kunt u zich aansluiten bij GoedVolk. Er is genoeg te doen en alle hulp is welkom!

Een van de concrete projecten in het kader van een plasticvrije gemeente in
2035 is de Plastic Bucket Challenge waaraan ook D66-fractievoorzitter Hugo Prakke heeft deelgenomen. Maar iedereen kan hieraan meedoen en een praktische bijdrage leveren in het terugdringen van zwerfafval. Een eerste stap is dan namelijk het opruimen van alle blik, plastic en andere rotzooi in onze leefomgeving. Naar het voorbeeld van de Ice Bucket Challenge introduceerde GoedVolk daarom tijdens de Startbijeenkomst Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij de Plastic Bucket Challenge Utrechtse Heuvelrug.

De Plastic Bucket Challenge Utrechtse Heuvelrug werkt als volgt:

  1. Vul een emmer met zwerfafval: Vul in jouw wijk, in het bos, bij een toegangsweg of waar dan ook in onze gemeente een emmer met zwerfafval (blikjes, plastic flesjes, verpakkingen etc.)
  2. Leg je opruimactie vast: Maak een selfie met jouw gevulde emmer.
  3. Deel je ’emmer-selfie’: Deel je emmer-selfie op social media en daag twee vrienden uit om ook mee te doen. Vergeet niet de hashtags #GUHplasticvrij èn #plasticbucketchallenge toe te voegen!

Doe mee en draag bij aan een plasticvrije gemeente in 2026!