Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 16 maart 2018

In gesprek met Simone Berger

Sinds 2012 wordt de verkiezing Z-O-U-T schrijver gehouden op initiatief van D66 Utrechtse Heuvelrug en de Bibliotheek Z-O-U-T. Ondertussen is het een terugkerende happening waar schrijvers uit Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Renswoude en Rhenen hun titels voor kunnen aanmelden.
Vorig jaar won Simone Berger, uit Doorn, met haar boek Istori Kita Jouw Familiegeschiedenis, de titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Ter gelegenheid van de Boekenweek ging kandidaat raadslid Karin Oyevaar bij haar langs.
Simone is zelf dochter van een vader die geboren en opgegroeid is in Nederlands-Indië. Mede daarom schreef zij haar boek. Directe aanleiding en bron van inspiratie voor haar project was een lezing van Adriaan van Dis over zijn Indië boeken georganiseerd in het Cultuurhuis in Doorn ter gelegenheid van de Boekenweek 2013. Die lezing maakte dusdanig veel bij haar los dat het idee voor Istori Kita ontstond.

Istori Kita (“Onze Familiegeschiedenis”) is een boek over verbinding. Volgens Simone een “leidraad voor mensen die in Nederlands-Indië zijn geboren en waarvan de kinderen en kleinkinderen nog veel vragen hebben en meer willen weten over de vaak ingewikkelde familiegeschiedenis”. Het boek gebruikt alledaagse foto’s, citaten en gerichte vragen om herinneringen terug te brengen. Simone noemt als voorbeeld een foto uit het boek Kun je nog zingen, zing dan mee! “het gekke is dat daar allemaal Nederlandse liedjes in staan over de Hollandse duinen, terwijl de mensen in tropisch Indië woonden. Er werd tijdens zangles op school, maar ook later in de kampen, ontzettend veel uit gezongen. Het is daarom een ontzettend belangrijk boek voor veel mensen. Je merkt dat er soms maar heel weinig voor nodig is, maar op het moment dat er herkenning is, mensen uitgebreid kunnen gaan vertellen en dat je alleen nog maar hoeft te luisteren”.

De titel Z-O-U-T Schrijver van het jaar heeft Simone veel gebracht: een stukje erkenning, natuurlijk extra publiciteit en ze kan de titel ook goed gebruiken bij de organisatie van interactieve lezingen. Lezingen die ze organiseert om de mensen te enthousiasmeren en bewust te maken van het belang hun familiegeschiedenis te delen. De opkomst en achtergrond van degenen die op haar bijeenkomsten komen, is zeer divers. Het motto van Simone is dan ook: “laten we niet kijken naar de verschillen, maar laten we kijken naar wat we delen, want ondanks de diverse achtergronden, delen we een gemeenschappelijke erfenis met wortels in Nederlands-Indië. Dit zorgt voor hele mooie verbindingen.”
Simone is inmiddels met een nieuw project bezig: ze verlegt haar aandacht van herinneringen naar tastbare herinneringen, pusaka (erfstuk) in het Maleis en is bezig met een fotoboek met pure portretten van eerste generaties, soms afgebeeld met kinderen of kleinkinderen, die het verhaal vertellen rondom een bijzonder voorwerp.
Op 22 maart maakt Simone de winnaar van 2018 bekend tijdens Boek & Bal. Ook dit jaar weer een heel divers aanbod met prachtige boeken op de shortlist. Geen makkelijke taak voor de jury!

https://www.facebook.com/Istorikita/

Boek & Bal
22 maart 2018, van 19:30 tot 22:30 | Cultuurhuis Doorn
Kosten: Gratis